2012. június 21., csütörtök

Egyszer itt fogok lakni....

Van aki nem mondta még ezt sóhajtva egy-egy szebb épületet bámulva?
Én gyakran mondom. Ráadásul a legkülönbözőbb stílusú házakra/lakásokra. Ezeket gyűjtöttem most össze nektek, hogy mely stílusok fogtak meg engem.

1. Bauhaus:

Története:
 A 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye.  Egy alkotói eszme és magatartás. A művészet és ipar, a művészet és technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. Egyszerre küzdött a művészet eszméjének fenntartásáért és a művészet korszerű eszközeinek a megtalálásáért. A formaképzés problémáit új módszerrel közelítette meg, felismerte, hogy a formálás, az anyagok, alakítási módok, lehetőségek és a funkció, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakad.

Személyes:
Lenyűgöznek a  formák, és ahogy az ablakokkal variál. Egyszer laknék egy ilyen házban mondjuk Angliában.

Épületek:2. Art Deco

Története:
Az 1920-as 1930-as évek irányzata, építészetben és iparművészetben. Eredete a szecesszióhoz vezethető vissza, de annak organikus, hullámzó motívumait az art deco egyenes vonalakra és geometrikus formákra cserélte.

Személyes:  
Számomra egy uniszex luxusérzet, a kor és a formák nagyon tetszenek. New Yorkban el tudnék egy ilyet képzelni magamnak.

Épületek:

3. Penthouse lakás

Története:  
A penthouse lakások a házak legfelső emeletein helyezkednek el, de nem csak ez, hanem a luxus körülmények is megkülönböztetik a többi lakástól.Az 1920-as évekbeli gazdasági növekedés New Yorkban nagy építkezéseket indított, a felértékelődött belsőbb részeken, a vagyonos amerikaiak a luxust keresték, és találták is meg ezekben a lakásokban.

Személyes:
Mindent odaadnék egy New Yorki penthouse lakásért!

Épületek:4. A 'párizsi stílus':

Ennek nincs neve, vagy én nem tudom, ez igazából egy életérzés, az elegáns, tágas lakás, fehér faburkolattal falközépig, kandallóval, 5 méteres belmagassággal, és a legjobb ízléssel berendezve. amit látunk a filmekben, de máshogy soha. Imádom!

Épületek:
5. Eklektikus:

Ezt is Párizshoz kötöm, de ez inkább kisebb, művész lakás. Az igazi bohém, borozós, cigizős kis  párizsi lakás számomra.

Épületek:
6. Beach house:

Miami, tenger, tökéletes emberek, napsütés, jachtok, szörfösök, homok. Elnyaralgatnék itt pár hónapot... :)

Épületek:
7. Kastély:

Engem teljesen lenyűgöznek. A monumentalitásuk, és a történelem amit magukban hordoznak. Nyilván nem fogok kastélyban lakni, és nem is most szeretnék, hanem picit régebben, nagy családdal egy szép francia kastélyban, gyönyörű parkkal, állatokkal, személyzettel, tenisz pályával, boldogságban. 
Kicsit sok Poirot filmet nézek, azt hiszem :)

Épületek:

Nektek mi az álomházatok? és hol?

2 megjegyzés:

  1. Tyűűű, nekem a kedvencem a Beach house, és a Penthouse lakások! :D bárcsak ilyen helyen lakhatnék majd!:D

    VálaszTörlés
  2. Háát, imádnék Barcelonában a Casa Batllóban élni. Gaudi egy zseni! :)
    Bécsben pedig a Hundertwasser házban élnék nagyon szívesen.:)

    VálaszTörlés